Voor diegenen die even vergeten zijn hoe de belastingaftrek moet worden berekend, hebben we op onze website nu een rekenvoorbeeld BTW berekenen gezet. Met deze voorbeelden kan iedereen snel en eenvoudig de Belasting Toegevoegde Waarde bepalen. Het is soms echt een kriem om de juiste formule op papier te krijgen, zeker als het iets is wat je niet elke dag doet. Hier op onze website kun je terecht voor al je vragen en kun je vrij makkelijk en eenvoudig de BTW berekenen.
Iedereen in Nederland betaalt belasting, niet alleen over het loon dat hij of zij ontvangt, maar ook over de producten, goederen en diensten die hij of zij in de winkel of van ondernemers koopt. Dit percentage bestaat uit verschillende getallen. Zo is er de 21 procent die men moet heffen over producten die niet belangrijk zijn voor de levensvoorziening van mensen. Belangrijke producten, zoals brood, groente en wc-papier, hebben een percentage van 9 procent.
Wij hebben hieronder een aantal formules op een rij gezet, waardoor het makkelijker wordt om de berekeningen te maken. Soms moet je van bruto bedragen naar netto omrekenen en soms moet je van netto weer omrekenen naar bruto. Hoe werkte dat ook alweer? Hoewel iedereen de middelbare school heeft afgerond, is het soms echt lastig om deze formules te herinneren. Daarom hier een aantal voorbeelden.
De bovenstaande formule kan helpen om een bedrag van exclusief naar inclusief te berekenen. Neem bijvoorbeeld het bedrag van 100 euro en deel dat door 100 procent. Dat bedrag moet worden vermenigvuldigd met 21 procent en vervolgens aan het oorspronkelijke bedrag worden toegevoegd. Het uiteindelijke bedrag is dus 121 euro. Hieronder hebben we nog een rekenvoorbeeld BTW berekenen.
De tweede formule berekent het uiteindelijke bedrag, maar dan andersom. Met andere woorden: hoeveel kostte het product of dienst voordat er een belastingbedrag aan werd toegevoegd? Hiervoor is het nodig om het oorspronkelijke bedrag (100) te vermenigvuldigen met het belastingpercentage (21). Dat kan vervolgens worden gedeeld door het belastingpercentage plus honderd procent (121). Op deze manier komt men weer op de 100 euro uit.